Baş Kitabımız

Baş Kitabımız

Dostlarımız

Dostlarımız

Kütüphanemiz

Kütüphanemiz

Kitaplarımız

Kitaplarımız

Lüsyen - Can Dündar

Salı, Aralık 21, 2010

Başlıca Şahıslar:
Abdülhak Hamid,Lüsyen,kont Soranzo,Lüsyenin ailesi,Abdülaziz,Mehmet Akif Ersoy,Mustafa Kemal Atatürk. Hamid’in gelini Violet ve torunu,Samipaşazade Sezai,.
Karakter tahlili:
Abdülhak hamid;dönemin şair-i azam-ı. Yeni ve eskiyi birleştirmiş Türklerin dehası olarak görülen insan. Çift karakterli,tutarsız,içkiye düşkün,kadınlara zaafı olan,her daim baş köşede bulunmayı seven.
Lüsyen;Hamid ‘i ölesiye seven,sevdiğine bağlı,şefkatli,dönem dönem aile özlemi çeken.
Kont soranzo;lüsyenin ikinci eşi. Varlıklı bir ailenin mensubu. Lüsyeni kıskanmasına ve çok sevmesine rağmen elinde tutamaz.
Lüsyenin ailesi; Lüsyenin henüz 18 yaşındayken Hamidin uğruna terk ettiği, birinci dünya savaşı sırasında babasını kaybettiği ailesi.
Abdülaziz;dönemin halife padişahlarında. Hamidin yakın dostu. Hamidin yağlıboya tablosunu çizmiştir.
Mehmet Akif Ersoy; dönemin en tanınan usta şairlerinde. Hamidin meclisinde yerini korumuş,cumhuriyetten sonra mısıra göçmüş ve aradaki düşünce farkından dolayı gideren Hamid’ten kopmuştur.
Mustafa kemal Atatürk;cumhuriyet öncesinde Lüsyen ve hamilde tanışmış. Süregiden savaş sırasında öngörüde bulunmuş o zamandan liderliğini belli etmiş,sonrasında da Hamid’i yakınlarında tutmuş devrin cumhurbaşkanı.
Hamidin gelini Violet ve torunu; Hamid’in oğlunun vefatıyla İstanbula taşınmıştır. Violet katoliktir ve kızınıda aynı şekilde yetiştirmiştir. Hamilde Maçka palastaki dairede belli bir süre birlikte yaşamış sonrasında İngiltereye geri dönmüştür.
Samipaşazade Sezai; Hamidin en yakın dostu. Her daim yanında olmuş,ölümüyle Hamid’ en çok üzen olmuştur.
Özet :
İmparatorluk gömleğini çıkarıp cumhuriyet şapkasının takıldığı dönemin sancıları eşliğinde ,inanılmaz yaş farkına rağmen güçlü bağlarla beslenen bir aşk hikayesi. Tarihe düşülmüş küçük dipnotlar. Ana hatlarıyla bilinenlerin perde arkası. Lüsyenin barındırdığı şefkat ve Hamid’in umursamazlıkları eşliğinde süre giden sayfalar.
Sonuç :
sevgide önemli olanın sadece aradaki bağ olduğunun güzel bir vurgusu. engel değil aradaki mesafeler yada seneler. Hamid ile Lüsyen arasındaki sevgi daimdi her dönem.

6 Kelam Edilmiş...:

đerkenαя dedi ki...

Esselamu aleykum,

Aramıza hoşgeldin, güzel paylaşımlara.. :)

21 Aralık 2010 17:04
Hanım Baykuş dedi ki...

hoşbulduk canım :)

22 Aralık 2010 15:39
Syhn dedi ki...

ben de okumak istiyorum bu kitabı.. ama off ne zmn ?

25 Aralık 2010 20:35
Adsız dedi ki...

bu kitap çok sıkıcı hiç tavsiye etmem...

15 Ocak 2013 20:34
Adsız dedi ki...

Kitap 45 'te kaldı ilerlemiyor.Keşke biraz daha akıcı sürükleyici olsaydı. O zaman daha çok tutulabilirdi.

12 Ocak 2014 19:13
Adsız dedi ki...

Sıkıcı bir kıtap. Cemil Meriç,Cemal Süreyya gibi etkileneceğimi düşünmüştüm. Olaylardaki ayrıntılar eksık, sonuçlar bağlantısız.
Hamit karakterı de ayrı bir hayalkırılgı...

27 Şubat 2017 15:04

Yorum Gönder

Bir katkıya 'HAYIR' demeyiz... :)