Baş Kitabımız

Baş Kitabımız

Dostlarımız

Dostlarımız

Kütüphanemiz

Kütüphanemiz

Kitaplarımız

Kitaplarımız

Puslu Kıtalar Atlası

Perşembe, Temmuz 14, 2011

İhsan Oktay Anar'ın Puslu Kıtalar Atlası adlı kitabını okudum. Yazarın üslubunu çok sevdim, o karmakarışık karakterler bana Elif Şafak'ı anımsattı, bir daha sevdim. :) Kitap buram buram tarih kokuyor ve o güzel mekanlara farkında olmadan dalıyorsunuz.. İhsan Oktay Anar, tarihi, kurguyla harmanlamış. Özellikle osmanlı dönemi yaşantısına dair merakınız varsa mutlaka okuyun derim. Farklı, yani bizim duymaya alışkın olmadığımız terimler var kitapta, ben araştırıp öğrendim, iyi oldu :) Yazarın okumadığım diğer kitapları da mutlaka kütüphanemde en yakın zamanda yerlerini alacaklar ;) Ve sizler için sevdiğim birkaç alıntıyı aktarmadan geçmeyeceğim elbette;

* "Şehrin uykuda olduğu o anda bile, düşlerin görülüp kâbusların gerçekleştiği, şehzadelerin boğdurulup rüşvetlerin hesaplandığı, gizli ittifakların imzalanıp şerbetlere binbir çeşit zehirin katıldığı o anda bile, sarayda kutsal emanetlerin bulunduğu o odada yanık sesli bir hafız, kendisinden öncekilerin yüz altmış yıldır aralıksız kıraat ettiği Kuran'ı, vecd içinde gözlerini kapayarak kimbilir kaçıncı defa okuyordu..."


* "Macera ise büyük bir ibadettir; çünkü O'nun eserini tanımanın başka bir yolu olduğunu görebilmiş değilim..."

* "Bu dünyada insanların korktuğu tek şey öğrenmekti. Acıyı, susuzluğu, açlığı ve üzüntüyü öğrenmek onların uykularını kaçırıyor, bu yüzden daha rahat döşeklere, daha leziz yemeklere ve daha neşeli dostlara sığınıyorlardı..." 

* -"Çünkü bilgi tehlike ile ölçülür." -"Ne demek bu?" -"Bilgi doğru olmak zorundadır ve bilgin, hata yapmaktan ölümden korkar gibi korkar. Sizin bilginleriniz hata yapmaktan korkarlar mı?" -"Doğrusu bundan pek emin değilim. Ama önce ne demek istediğini iyice anlat bana." -"Şunu kastediyorum: Müneccimleriniz ya da medrese hocalarınız bir hata yaptıklarında sözgelimi cezaya çarptırılıyorlar mı? Hata yapmaktan korkmuyorlarsa belki de hatanın cezasından korkuyorlardır." -"Hayır onlara ceza çarptırılmaz. Çünkü onlara bilgin diye saygı duyarız." -"Öyleyse onların doğru düşünmeleri için yeterince şart yok demektir. Çünkü onlar doğru düşünseler de düşünmeseler de nasıl olsa saygı göreceklerini, tehlikeye düşmeyeceklerini bildiklerinden hatadan korkmazlar..." 

3 Kelam Edilmiş...:

EMİNE ÖZTÜRK dedi ki...

ben de bu kitabı 2. kez yeniden okudum... çok güzel bir kitap.. karmaşık karakterler, yazarın tarzı, insanlara taktığı anlamlı isimler çok hoşuma gitti. ilk defa 3 yıl önce okumuştum.. kitaplığımı düzenlerken geçen hafta yeniden okudum.. yakında ben de paylaşacağım blogumda...

17 Temmuz 2011 14:15
EMİNE ÖZTÜRK dedi ki...

kitaptaki şüpheci yapı, kullanışlan farklı kelimeler, anlatılan dönem ve olaylar gerçekten kitaba mistik ve masalsı bir hava katıyor.. mutlaka okunması gereken kitaplardan diye düşünüyorum..

17 Temmuz 2011 14:20
đerkenαя dedi ki...

Kitaptaki karmaşık karakterleri bende çok sevdim ve bilinmedik kelimeleri ortaya çıkarıyor olması da ayrı bir güzellik, dilimizi öğrenmemiz ve zenginleştirmemiz açısından :)

Bende tekrar tekrar okuyacağımı biliyorum :)

18 Temmuz 2011 09:12

Yorum Gönder

Bir katkıya 'HAYIR' demeyiz... :)