Baş Kitabımız

Baş Kitabımız

Dostlarımız

Dostlarımız

Kütüphanemiz

Kütüphanemiz

Kitaplarımız

Kitaplarımız

Babil'de Ölüm İstanbul'da Aşk

Çarşamba, Aralık 28, 2011

Sevgili İskender Pala'nın en güzel eserlerinden biri bana göre Babil'de Ölüm İstanbul'da Aşk... 
Yine çok yönlü bir kitap;tarih, aşk, edebiyat, kurgu... Fuzuli'den Nedim'e, Şeyh Galib'den Nabi'ye, Nef'i'ye, Bakî'ye...kimler yok ki :)  Divan edebiyatından büyük ustalara...

Kitap üstad Fuzuli'ye verilen bir sırrın Leyla ile Mecnun(L&M) kitabını yazmasına ve sırrı da kitabın satırları arasına gizlemesiyle başlıyor ve sonrasında sırrın peşine düşenlerin yaşadıkları olayları kitabımızın kahramanı Mecnun(Kays)'ın dilinden okuyoruz, tabi aşk hep var. Yazarımız yüzyıllar süren bir zaman diliminden bahsederken, kronolojik bir osmanlı tarihi de sunuyor bizlere. Edebiyat sevdalıları ve özellikle İskender Pala severler bu kitap kütüphanenize dahil olmalı :)

Birkaç tadımlık :)

*Aşk ayrılığının bir azab olduğunu söylüyor, sonra da azabın "a-z-b" kökünden türediğini, bunun da "lezzet" demek olduğunu söylüyordu. Demek ki aşkın azabında bir lezzet vardı ve dertleri zevk edinmeyince aşkın tadı çıkmıyordu.

*"Padişah gibi bir köle; muhteşem bir dilenciyim." Fuzûlî

*Demek ki insanlar niyetlerine göre iyi veya kötü, güzel veya çirkin olabiliyorlar, eşyaya bakış açıları da buna göre oluşuyordu. Ruhlarını şeytana satanlar ile Rahmân'a adayanlar da işte bu ince çizgi ile birbirinden ayrılıyordu. Birileri zamanı çoğaltıyor, diğerleri harcayıp tüketiyordu çünkü. Birileri iyi şeylerle hayata anlam katarken, diğerleri hayatın kötülüklerine tapıyordu.

*"Âşık bazen vuslattadır, bazen ayrılıkta... Dünya derler buna; bazen ölüm, bazen düğün(Vuslat olunca düğün, ayrılık olunca ölüm)..." Bakî

*Birinin maddesel zenginliği  ruhunu aç bıraktı; diğerinin gönül zenginliği onu maddeyle donattı.

*İnsanlar birbirlerine âşık gibi davranmaktan aşkın ne olduğunu ve aşkın felsefesini anlamaya fırsat bulamıyorlardı...

19 Kelam Edilmiş...:

Kitap Eylemi dedi ki...

ben de çok severek okumuştum, paylaşım için teşekkürler...

28 Aralık 2011 21:21
EMİNE ÖZTÜRK dedi ki...

okumayı en çok istediğim iskender pala kitaplarından biri.. ancak hala edinemedim.. inşallah en kısa sürede alıp okurum.

kitaplarimolmadanasla.blogspot.com

31 Ocak 2012 09:48
cerenim.com dedi ki...

Sitenizi cok begendim. Gercekten ihtiyac olunan iceriklerle dolu....tesekkurler

20 Şubat 2012 11:36
Unknown dedi ki...

Blogunuzla yeni tanıştım paylaşımlarınız çok faydalı.İskender Pala'nın 'aşk'temasını işleyişi her zaman orjinal olmuştur.Kitab-ı aşk ı da okumanızı tavsiye ederim...

3 Temmuz 2012 14:26
Adsız dedi ki...

ssss

16 Ekim 2012 23:25
Adsız dedi ki...

Dili sade ve akıcı olduğu söylenemez, fakat olay ve gidişatı tam tersi.Bazen kitapta bir cümle; bir paragraf veya bir sayfa sürebilmiş. Tarihsel mekanlarda bu kadar güzel tasvirlerle gezinmek o hayatı yaşayıp "Hilleli" olmak...

16 Ekim 2012 23:28
www.entel-kedi.blogspot.com dedi ki...

çok severek okumuştum bu kitabı.. tam da evlenmeden önceydi.. tadı başkadır:)

29 Ocak 2013 17:21
Adsız dedi ki...

katre-i matemden sonra okudum. katre-i matemdeki tadı alamadım. yine yer yer çok sıkmış ce gereksiz ayrıntılara girmiş. bence okunmay değer bir kitap. doğruluğu tartışılır ama tarih hakkında çok bilgi veriyor.

6 Haziran 2013 16:08
haluk dedi ki...

katre-i matem daha güzeldi. ama yinede okunması gerekir. AŞKA TAMAMEN FARKLI BİR PENCEREDEN BAKMANIZI SAĞLIYOR. sonu biraz üzücü bitti ama güzel kitap...

6 Haziran 2013 16:12
azize dedi ki...

Nefis bir kitap. İskender PALA'nın tüm roman ve öykülerini okumuş biri olarak ilk üçte olduğunu söyleyebilirim. Divan Edebiyatı sevenlerdenseniz mutlaka okumalısız. Keyifli okumalar. ..

1 Eylül 2013 10:54
Bir çift eldiven dedi ki...

Yazarın beğenerek okuduğum kitaplarından. Herkese tavsiye ederim

21 Haziran 2014 04:55
Unknown dedi ki...

Kitap, ilkin okuyucu kendine baglama konusunda biraz uzak kaliyor. Lakin okuyucu sayfalari cevirdikce kendini farkli bir macera atmosferinde buluyor. Bir kitabin dilinden Leyla ile Mecnun' un hayat hikayesinin kaleme alinmis oldugunu goruyorsunuz. Degerli okurlar bu benim Iskender Pala ile bulusmamdaki ilk kitap. Acik soylemek gerekirse Iskender Pala guzel yaziyor fakat polisiye tarzi akiskan romanlardan tat alan okurlar icin tarihi icerikte ve zaman zaman da ask nuktelerinde dem vuran bu kitap fazla baglayici olmayabilir. Ben okurken zaman zaman sikilmadim degil. Ama yeri geldi bazi yerlerde de kitabi da elimden birakamadim. Kitabin hakkini vermek acisindan ortalama 3 vermek(5 uzerinden) en iyisi olacaktir diye dusunuyorum. Ama dedigim gibi polisiye tarzi severler icin kitabin tadi bu sekilde nuksetmis olabilir. Yoksa diger turlu tarihi kitaplardan haz alan okuyucularimiz icin Iskender Pala Hocamizin kitaplari guzeldir. Ve genel olarak ilk kitabini okumus olsam da ve dilin akiskanligini agir tona biraz yakin bulsam da Iskender Pala' yi sevdim. Nasipse diger kitaplarini da okuyacagim insallah.

18 Mayıs 2015 09:30
Adsız dedi ki...

Bilinçli olarak okuduğum ilk İskender Pala kitabı ve devamını da getirmek istiyorum.Ve kitap polisiye sevenler sevmeyenler herkesin okuması gereken bir kitap Fuzuli den Namık Kemal e kadar uzanan Türk bağı.Kitapla gerçek dünya arasındaki geçişte zorlandığım şu anda acaba Kays şimdi de benim hislerimi okuyor mu diye merak etmiyor değilim

4 Ağustos 2015 02:44
Adsız dedi ki...

Bnce okunmasi gereken bir kitap .bu kitabin okuyana cok sey kattigina inaniyorum
Tavsiye ederim Arkadaslar

21 Eylül 2016 16:36
Süveyda dedi ki...

İskender Pala'yı çok severim. Kitaplarının her birinde ayrı ayrı pek çok tat var. Macera, polisiye, gizem yok mu elbette var ama buna tam olarak macera kitabı demek olmaz. Çünkü anlatılan olay ne olursa olsun bir de Pala'nın kitaplarına inceden işlediği bir mana vardır. Mana kitabı, demek benim için daha uygun. Henüz bitirmedim lakin bitirdiğimde dimağımda kalacak o tadı hafiften sezinliyorum... Özellikle tarihe ve aşka merakı olanlar olmak üzere herkese tavsiye ederim..

11 Şubat 2017 19:15
Unknown dedi ki...

Bana akıl verirmisiniz bana çok ağır bir kitap gibi geldi kafam almıyor daha 125 inci sayfadayım ama çok ağır ilerliyorum daha sonradan akıcı olur mu?

12 Haziran 2017 13:22
Ertuğrul Gazi dedi ki...

Iskender palaya yakismayan sıkıcı bir kitap

19 Kasım 2018 23:12
Ertuğrul Gazi dedi ki...

Paramı bosa verdim

19 Kasım 2018 23:13
Ertuğrul Gazi dedi ki...

Karun ve anarsist i de almistim inşaallah o guzeldir

19 Kasım 2018 23:14

Yorum Gönder

Bir katkıya 'HAYIR' demeyiz... :)