Baş Kitabımız

Baş Kitabımız

Dostlarımız

Dostlarımız

Kütüphanemiz

Kütüphanemiz

Kitaplarımız

Kitaplarımız

Bir Gün - David Nicholls

Perşembe, Aralık 02, 2010



'Ah, Tanrım! Korkarım ki umduğumu bulamadım!!!'

kitabı daralmış bir ruh hali içinde bitirip kenara koyduğumda tam da bu cümleyi kurdum işte..

öncelikle, bana yukarıdaki cümleyi kurdurtmaya vesile olan tercüme sağolsun,  türkçe dublajlı amerikan filmelerindeki hiç sevmediğim o sesler ve berbat vurgu ve tonlamaları, sık sık kulağımda çınladı, beni de epey bir bunalttı.. 

kitabin reklamında, kapaginda, ic sayfalarinda bir yigin olumlu elistiri var.. bu kadar çok övülünce ister istemez beklentileriniz yükseliyor, ve okuyunca   -bende olduğu gibi- umduğunuzu bulamayabiliyorsunuz.. mesela kitabın kapağında 'enfes bir aşk hikayesi' yazıyor, ama ben kitapta aşk bile göremedim, birakin 'enfes'ini.. sevgiydi belki, biraz da bağlılık.. ama "aşk" diyemem.. dersem Leyla ile Mecnun'a, Ferhat ile Sirin'e ve bizim kültürümüzde yasanmis nice güzel aşklara ve hala tek tük yasananlara büyük haksizlik etmis olurum.. bu yüzden Bir Gün benim gözümde, enfes bir ask hikayesinden ziyade "nerde o eski asklar" diyerek baktigimiz günümüz carpik iliskilerinin bir yansimasi.. ama basarili bir yansimasi..
 
ayrica çok gerçekçi bir roman oldugunu söylemeliyim.. hayranlık uyandıracak olağanüstü hiçbir şey yok.. karakterler de öyle..  mükemmel degiller ve bir sürü basarisizliklari, hayal kirikliklari var.. o kadar hayatin icinden insanlar ki, onlarin bir yerlerde mutlaka var olduguna inaniyorsunuz.. bu konuda gercekten hakkini vermeliyim,  kitabin en begendigim kismiydi karakterler..

dikkatimi çeken bir diğer şeyse, yazarin duygusallıktan sanki bilerek uzak durmuş olmasi..  çok fırsat vardı, duyguları harekete geçirip, okuyucuyu gözyaşına boğacak.. ama o abartılı ve ağdalı bir dilden sanki özellikle kaçmış ve öyle basit anlatmış ki zaman zaman hayret ediyorsunuz..

kitap ic sayfadaki bir yorumda dediği gibi 'iyi bir sosyal ingiliz romanı', iki kişinin hayatının çevresinde dönen.. çok fazla gerçekçi ve bence biraz iç karatıcı da olan.. hayaller ve hayal kirikliklarinin bir fotografi adeta.. enfes bir aşk hikayesi beklemeden, kitaba bu açıdan bakılırsa gayet beğenerek okunabilinir..
 
ayrica aldigim bilgilere göre bu kitabin filmi de cekiliyormus ve önümüzdeki yil vizyona girecekmis.. sinemada degil ama, dvd veya internetten izlemeyi düsünüyorum ben de..
 
paylasabilecegim bir alinti ise maalesef yok, cünkü etkileyici tespitler ve edebi cümleler  mevcut degil..

muhabbet ile..

15 Kelam Edilmiş...:

Adsız dedi ki...

hayııırrr..
ben de bu kıtabı yenı aldım yahuu..
okunacak lıstemın ıcındeydı. Okurum muhakakk ama sogudum bırden :)
Ya kıtabı oyleyse fılmı hıc cekılmez dıyorum
degerlı yorumun ıcın tşk ediyorum :)

2 Aralık 2010 15:50
Syhn dedi ki...

çok fazla reklamını yapıyorlar birde utanmadan ya..
iyi oldu önce senin okuman, hayatta elimi sürmem artık :)

2 Aralık 2010 18:25
Yeşim dedi ki...

İyi ki bunu değil de Ayşe Kulin'in Bir Gün'ünü almışım :) Teşekkürler yorum için.

2 Aralık 2010 23:54
cherryblossom dedi ki...

arkadaslar üzgünüm kitaptan soguttugum icin :( ama kendi adima övüldügü kadar olmadigini düsünüyorum, belki sizler begenebilrisiniz.. biraz da ne beklediginizle alakali bir durum bu.. okuyup cok begenenler de var cünkü..

4 Aralık 2010 17:14
Adsız dedi ki...

bende yeni alcaktım bu kitabı daha başlamamıştım..
ve kitaptan gerçekten bu yorum sayesinde soğudum insanları kitap okumadan soğutmayın fikirlerinizi daha düzgün bi şekilde yazabilirsiniz aynı zamanda yazarada saygısızlıktır..değerli yorumlarınız için teşkkürler..

18 Ekim 2011 22:04
cherryblossom dedi ki...

değerli adsiz,

kitaplar hakkında araştırma yaparken olumlu ve olumsuz düşünceler olabileceğini göze alarak yorumları okumalasınız.. eğer ki yorumlardan etkilenen biriyseniz -yukarıdaki gibi bir yorum yazacak derecede-, ve de soğutulmaktan dolayı şikayetçiyseniz, o zaman size önerim kitabı okumadan okur yorumlarına göz atmayın.. ben yazdığım yorumun arkasındayım, sonuçta kitabın bana hissettirdikleri bu.. ki yorumum tamamen olumsuz da değil, eğer dikkatli okursanız.. siz madem yorumumdan bu kadar etkilendiniz ve kitabı okumayı bu kadar istiyorsunuz, biraz daha araştırın, bir kaç olumlu yoruma denk gelip yeniden okuma iştiyakı bulabilirsiniz..

saygılar..

18 Ekim 2011 22:17
GeCe_KuSu86 dedi ki...

kitabı az önce bitirdim.Bestsellerde olması ilgimi çekmişti,aşk hikayelerinden çok etkilenmeme rağmen,cinsel hayat ve tutkudan başka bir şey yok malesef kitapta.Beklentim çok yüksekti ama umduğumu bulamadım.300.sayfaya geldiğimde bile kendimden şüphe etmeye başladım,herkes beğenmiş ben neden bir şey bulamadım diye.Belki kitabın sonlarında umulmadık şeyler olur da benim de unutamadığım bir kitap olur diye hayal ettim ama olmadı...Sıradan bir kitap,beklentinizi yüksek tutmazsanız boş zamanlarınızda sıkılmadan okuyabileceğiniz bir kitap...

26 Kasım 2011 19:29
Kağan KURTOĞLU dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Kağan KURTOĞLU dedi ki...

Kitabı az önce ikinci kez bitirdim ve göz yaşlarımı sildikten sonra türk dilinden ikinci vizem için olumlu ve olumsuz eleştri aramaya çıktım. Bu kitap hakkında olumsuz eleştri bulamamaktan yakınırken birde ne göreyim kitap hakkında olumsuz bir eleştri var. Bence önyargılı davranmayın. Kitabı ilk bitirdiğimde filmine de gittim. Karakterler tam yerlerine oturuyor ve gerçek hayattan birileri gibi zihninizde yerlerini alıyorlar. Duygusalsanız okuduğunuz kitabı yaşayıp onunla gülüp onunla ağlayabiliyorsanız yarısından sonra gözyaşlarınız kitabı okurken size eşlik edecektir.

28 Kasım 2011 23:59
Adsız dedi ki...

Benim gözümde bu kitap kesinlikle AŞK kitabı değildi.İçinde AŞKtan eser yoktu çünkü.Sürekli duyguları komikliğe çevirme çabası da beni kitaptan iyice soğuttu.Belki bu kadar depresif karakterler olmasaydı birileri fikrimi sorduğunda 'idare eder' diyebilirdim ama malesef aldığımdan pişman olduğum ender kitaplardan biriydi.

24 Ocak 2012 20:59
Adsız dedi ki...

niye bu kadar beğenilmiş anlamıyorum. bence sıkıcı bir roman yarım bırakmak istemediğimden biran önce bitmesi için çabalıyorum. Açıkçası büyük bir hevesle almıştım ama umduğum gibi değil.

15 Haziran 2012 14:04
Adsız dedi ki...

Kitabı daha dün bitirdim bende az da olsa hayal kırıklığına uğradım ama tabikide kitap bir anlam taşıyor o bakımdan güzeldi fakat neyazıkki bizim kültürümüze çok uzak bir roman. :/

13 Şubat 2013 15:10
tugba dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
tugba dedi ki...

Okudugum en kotu ask konulu kitapti.

18 Mayıs 2014 17:41
Unknown dedi ki...

Fenaaa

12 Ağustos 2018 20:57

Yorum Gönder

Bir katkıya 'HAYIR' demeyiz... :)