Baş Kitabımız

Baş Kitabımız

Dostlarımız

Dostlarımız

Kütüphanemiz

Kütüphanemiz

Kitaplarımız

Kitaplarımız

Minyeli Abdullah-Hekimoğlu İsmail

Salı, Ocak 18, 2011

MİNYELİ ABDULLAH-HEKİMOĞLU İSMAİL

Başlıca karakterler :
Abdullah , Sevde,Halit,Bilal,Hatice,Abdullah’ın annesi,Sevde’nin ailesi.

Karakter tahlili :
Abdullah; islamiyeti iyi bir şekilde yaşamak ve anlatmak arzusu içerisinde,teslimiyeti tam baş karakterimiz.
Sevde ; Abdullah’ın yaptığı her işte arkasında yer alan en büyük destekçisi eşi.
Halit ; Abdullah’ın hamal olduğu dönemlerde okuttuğu yetim talebe.
Bilal ; verdiği bir konferansta babasının gözleri önünde koministler tarafından öldürülen Abdullah’ın oğlu.
Hatice ; Abdullah’ın kızı. İleride Halit ile evlenir.
Abdullah’ın annesi; Abdullah’ın hapisten çıktığı gün oğlunun kollarında son nefesini verir.
Sevde’nin ailesi; Abdullah hapisteyken ondan boşanması halinde kızlarına bakacaklarını belirmişlerdi.

Özet :
Ana karakterimiz Abdullah; Mısır’da Minye’de doğmuştur. Küçük yaşta babasını kaybeder. Annesi onu tek başına okutur. Ve memur olmasını arzu etmektedir. Ortaokulda son sınıftayken tarih öğretmeniyle kavga eden Abdullah okulu yarıda bırakıp Kahire’ye gider. orda çalışmaya başlar. ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirip su işlerinde memur olur. Bu dönemde katıldığı İslami konferanslar neticesinde dini hakkında bir çok araştırma yapar. Belli bir süre sonra evlenir. Bu dönemlerde arkadaşlarıyla birlikte ev sohbetleri düzenlerler. Bu sohbetlerin birinde evlerine bir baskın olur ve Abdullah tutuklanır. Yaklaşık bir sene ceza evinde kalır. Hakkında idam kararı çıkartılır ama kralın devrilmesiyle serbest bırakılır. Bu dönemde kimsenin yardım etmediği eşi ve çocuklarına Sevde’nin ailesi bir şartla bakmayı kabul eder. Abdullah’tan boşanmasını isterler. Nihayetinde istedikleri olur.
Hapisten çıktığında Minye’ye gider  annesini görmeye. Annesi aynı gün kollarında can verir. Kralın devrilmiş olmasına rağmen korkan akrabaları cenazeye katılmaz,böylece Abdullah ailesini arayıp sormaktan vazgeçer. Kahire ‘ye döner  ve hayatına hamal olarak devam eder. Bu sırada yine yozlaşmış Mısır’da islamiyeti en güzel şekilde yaşamak adına elinden gelen her şeyi yapar. Hamal maaşıyla iki talebe okutur.  Bir gün yine iş için beklerken trenden bir bayanla oğlunun bavullarını iş olarak alır. Kulak misafiri olduğunda bunların eşi ve oğlu olduklarını anlar fakat sesini çıkarmaz. İlerleyen zamanlarda oğlu Bilal’in üniversitede hocası olan,Abdullah’ın okuttuğu talebelerden biri Halit,Abdullah’ın hikayesini anlatır sınıfta. Bilal’in ağladığını görünce durumu sorar ve oğlu olduğunu öğrenir. Böylece Abdullah’ı ailesiyle tekrar bir araya getirir. Abdullah ve ailesi örnek mahiyetinde hayatlarına devam ederler.  İslamiyeti doğru anlatmak adına bütün aile çabalamaktadır. Oğlu ile beraber vereceği bir konferans sırasında,koministlerin çıkardığı arbede sonucunda Abdullah’ın oğlu öldürülür. Bunun neticesinde Abdullah tekrar hapse atılır. Bu bahaneyle devlet tabiri caizse Müslüman avına çıkar. Suçluların koministlerin olmasına rağmen. Bir süre sonra Abdullah’ın suçsuzluğu anlaşılıp serbest bırakılır ama bu onda derin izler bırakır.
Osmanlı ‘nın eski topraklarında dinin nasıl yaşandığını anlamak adna Abdullah balkan ülkelerine bir seyahate çıkar ve burada da durumun Mısır dan farksız olmadığını görür. Mısır a döndüğünde yine kaldığı yerden islamiyeti anlatmaya devam eder o sırada İsrail ile Mısır arasında bir savaş çıkar. Şehit olmak için can atan Abdullah ve arkadaşları gönüllü olarak savaşa katılırlar. Ve istediklerine de nail olurlar.

Sonuç:
İlk basımından sonra defalarca toplatılıp sonra yeniden basılan yazarını hapislerde yatıran ilginç bir kitap. Yazarın akıcı anlatımıyla kendini güzel okutturuyor. Kitabı bitirince neden sansür için bu kadar çaba diye düşünmenize gerek kalmıyor. Her şey uyuyanları uyandırmamak adına.  Karakterimiz kitabın bir yerlerinde ölse de kitabı okutmamak adına türlü senaryolar icat edilse de
“Baki bir dava fani insanların omzuna bina edilemez”. O olmaz, onlar olmaz, bir başkası…



1 Kelam Edilmiş...:

Adsız dedi ki...

Pretty great post. I simply stumbled upon уour weblog аnd
wanted to ѕay thаt I've really enjoyed surfing around your blog posts. After all I'll be subsсгibіng to your feed and I'm hoping you write again soon!

Here is my web blog Süper Loto Sonuçları

14 Haziran 2013 14:24

Yorum Gönder

Bir katkıya 'HAYIR' demeyiz... :)