Baş Kitabımız

Baş Kitabımız

Dostlarımız

Dostlarımız

Kütüphanemiz

Kütüphanemiz

Kitaplarımız

Kitaplarımız

Aşk Düşünce Yollara - Engin Noyan

Cumartesi, Ocak 08, 2011

Başlıca karakterler:
Bilal, Rabia, Winnie (Hacer),Osman efendi,Zehra hanım, sarı Niyazi, Hacı Tayyar Reis, Yorgo Vasildis, Omnik efendi, Abdülhakim Osman,Dr. Hacer Osman,Dr. Sevde,Yusuf Bilal.
Karakter Tahlili:
Bilal ; hikayenin öznesi olan yol kahramanımız Rabia’ya aşıktır. Kitabın konusunu oluşturan olay silsilesinin nedeni bu sonsuz sevgisidir.
Rabia ; çocukluk yaşından itibaren Bilal ‘e aşıktır. Ancak bir takım çıkar hesapları yaptığı babasının sayesinde saray efradından kendince hayli yaşlı olan Şevket paşa ile sözlendirilir.
Osman efendi; Bilal ‘ in dayısı. Ömrü tebliği ile geçen ilim adamı. Bilal ‘in hayatında yadsınamaz bir yeri vardır.
Zehra hanım; Bilal ‘ in annesi.
Sarı Niyazi; Rabia’nın babası.
Hacı Tayyar Reis; Bilal ‘in yurtdışına çıkmasına yardımcı olan,deniz üstünde hemen herkesin tanıdığı karakter.
Yorgo vasildis; Osman efendinin kayınpedi. Bilal ‘i Yunanistan ‘dayken misafir etmiştir.
Omnik efendi; Bilal ‘in Amerika da yanında kaldığı ve sonrasında çiftliğinde hayatını devam ettireceği karakter.
Abdulhakim Osman; hikayenin sebebi Yusuf Bilal ‘in dedesi.
Dr. Hacer ; Yusuf Bilal ‘in annesi.
Yusuf Bilal ; Hacer’in oğlu. Zenci bir ailenin beyaz bebeği.
Dr. Sevde ; mucizenin hikayesinin anlatılmasına sebebiyet veren.
Özet:
Zenci bir ailede doğan beyaz bebekle başlar hikaye. Tıbben bunun mümkün olması adına iki tarafın ailesinin geçmişinde beyaz bir bireyin olması gerekirdi. Dr. Sevde nin gayretiyle Abdulhakim efendi hikayeyi anlatır;
Küçük yaşlardan itibaren komşuları Rabia karşı derin sevgi besleyen Bilal’in tekdüze hayatı bir akşam Rabia ‘nın sözlenmesini öğrendiğinde değişiverdi. Annesinin desteğiyle bir sonraki gece
Rabia ile pencerede gizlice görüşüp bir sonraki gece kaçmaya karar verirler. O gece tüm bu konuşulanları işiten Rabia’nın babası durumu Rabia ‘yı sözlediği Şevket paşa’ya anlatır. Şevket paşa Bilal ‘i öldürmeleri için iki adam gönderir ancak Bilal birini alt edip kaçmayı başarır. Ancak yarılıdır. Dayısı Osman efendinin tarif ettiği akşam Rabia ile onu uzaklara kaçıracak olan Hacı Tayyar Reisin yanına gider. Reis onun yaralarını dikip Yunanistan ‘a götürür. Orda Bilal ‘in bilmediği ama Osman dayısının kayınpederi olan Yorgo tarafından misafir edilir. Arandığı haberiyle hemen başka bir gemiyle ispanya ‘ya yol alır. Ordan da Amerika’ya. Birkaç ay sürececek bu deniz yolu neticesinde olaylar yatışıp ortalık durulduğunda Bilal tekrar İstanbul ‘a dönmüş olacaktı. Amerika da gemi genel temizliğe girdiğinden dolayı üç gün Bilal Omnik efendide misafir kalır. Üç gün sonra gemiye binmek için limana gittiğinde bir önceki akşam bir arbede çıktığını,ona göz kulak olan kaptanın öldürüldüğünü ve geminin sabahı beklemeden demir alıp gittiğini öğrenir. Ne yapacağı konusunda çaresiz kalmışken omnik efendi Boston’a oğlunun yanına taşınacağını ve kendisine bir kasabadan aldığı çiftliği hediye etmek istediğini dile getirir. Bilal her ne kadar kabul etmek istemese de onaylar. Ve hayatına bu kasabada devam eder. Bir gece bahçesine giren bir zenci köleyi(Winnie) evine alır ve onu efendisinden satın alır. Winnie Bilal’in tavrından çok etkilenir ve islamı ona öğretmesini ister. Müslüman olduktan sonra da Hacer adını alır. Zaman geçtikçe ona olan sevgisini ve minnetini ifade eder Hacer Bilal ‘e ve evlenirler böylece.
İşte beyaz bebeğin dayandığı Bilal efendi üç kuşak öncesinin Üsküdar dan kalkıp gelmiş olan büyük büyük dedesidir.


Sonuç :
Farklı bir hayal aleminin hikayesi. Buram buram tarih ve aşk kokan macera dolu bir serüven. İnsanın birkaç yıldan ziyade birkaç saniyede nasıl da hayatının altüst olabileceği ve sıfırdan silinip yeniden başlayabileceğine dair farklı bir masal. Yarım kalmış birkaç karakter kitabın geri kalan iki sayısında yer alıyor. 


23 Kelam Edilmiş...:

Syhn dedi ki...

münip engin noyan anlatımını severim ve bu kitabı okumak isterim ;)

8 Ocak 2011 21:10
Hanım Baykuş dedi ki...

üç seri şeklindeymiş hikaye. diğer iki kitabı piyasada bulamıyorum bilgin olsun :)
çoğu karakter yarım kalıyor bir yerlerde...

8 Ocak 2011 23:01
seyyahmimoza dedi ki...

çok severek okuduğum kitaplardan biridir.hatta dönem dönem elime alıp tekrar okumuşumdur.devam kitaplarının geleceği söylendi ama piyasada bulamadım."işte müslüman gibi müslüman" demeye hasret kaldığımız bu devirde en güzel örneğidir Bilal.

14 Ocak 2011 17:55
gül dedi ki...

kim hayır diyebilirki bende okudum herıkaydı.şuan halit ertuğrul beyefendının kıtabını okuyorum.ateşte yeşerdim.ne güzel bir site.tekip etme fırsatım olur inşallah.urfa tutkunu sitesındede güzel şeyler var.ALLAHA emanet olun

27 Ocak 2011 18:56
Doctor Blue Balloon dedi ki...

hikaye-i rabia neden bu kadar gecikti ki sormak lazım.. Okunulasılardan.. Keşke okumak için kitabı ödünç verdiğim arkadaşım beni hatırlayıp onu geri getirse :)

23 Ağustos 2011 23:23
anı dedi ki...

aşk düşünce yollara 2 çıktı satışta

15 Mart 2012 13:57
Adsız dedi ki...

Yıllar sonra bekledikten sonra Hikaye-i Rabiba'yı kitapçıda gördüğümde çok mutlu oldum. İlk kitapda olduğu gibi tek solukta okunabilecek özelikte fakat Şevket Paşa'nın ilk eşinin hayat hikayesinin anlatımı(ifadedeki detaylar) kitabın güzelliğine ve yazılış ruhuna gölge düşürüyor. İnsanların başını çevirip izlemediklerinin özellikle değerli yazarlarımız tarafından kitaplarında anlatılmalarına "detaylandırılmalarına" üzülüyorum.

6 Mayıs 2012 23:55
Adsız dedi ki...

iki serisinide 3 günde okudum elimden düşüremedim öyle akıcı ve kurgu öyle mükemmelki her düğüm çözüldüğünde yeni bir düğüm farkediyosunuz ve acaba şimdi ne olacak diye sonunu merak ediyosunuz.zaten okuyucuda merak da uyandırması gerekir kitabın.kısacası anlatımıyla,konusuyla muhteşem bir kitap Allah razı olsun yazarından.ama 2.kitabın finalini pek beğenmedim ondan ziyade cevapsız sorularla başbaşa kaldım.sanki gerçekte varmışlar gibi çok merak ediyorum acaba o ne yaptı,bu ne yaptı,o kimdi,bu kimdi diye..

2 Ağustos 2012 15:57
Adsız dedi ki...

Bitmesine üzüldüğüm bir kitap. Okumayı bıraktığımda televizyonu kapatmış gibi hissediyordum. Olay örgüsü muhteşem

8 Ağustos 2012 20:59
selda dedi ki...

yeni aldım yorumlardan sonra iyice meraklandım...okuyunca tekrar yazabilirim:))

28 Şubat 2013 20:43
Adsız dedi ki...

İlk kitabi cok begenerek okumustum ve ikinciyi buyuk bir heyecanla bekledim.ama gercekten hayal kirikligina ugradim.hele sevket pasanin esinin hayat hikayesi orada cok gerekli degil ozellikle babasiyla basindan gecen olaya ne gerk duydu yazar cok merak edeiyorum.ne kadar gereksiz bir sahne anlatilmis.sonu malesef hizli olmus.ilk kitapdaki begenim malesef olmadi.

25 Ağustos 2013 21:40
Bir çift eldiven dedi ki...

Hikayeyi Bilal-i de Rabiayı da tek solukta okudum. Yazarın üslubu , anlatım tarzı mükemmel. Maalesef şimdi böyle hoş üsluplu yazarlar bulmak çok zor. Herkes kendince edebiyat yapıyor. Halbuki farkında bile olmadan yazar adı altındaki kişiler güzelim dilimizi mahvediyorlar. Hele ki son yıllarda pek revaçta olan yabancı kitap tutkunluğunun vermiş olduğu zararların haddi hesabı yok.Acemice yapılmış çeviriler vs. İşte tüm bunların ötesinde yazılmış olan bu eser son zamanların en güzel romanlarından . Münib Engin Noyan çok iyi bir iş çıkarmış.

21 Haziran 2014 04:49
Unknown dedi ki...

Ilk kitabı kuzenimin rafinda görüp isminden ve konusundan etkilenerek okumaya başladığım kitap hikaye-i Bilal. O kadar güzel ki kah ağladım bazı yerlerde kah tebessüm ettim. Beni benden aldı ve o zamana götürdü. O dönemde yaşanan saf güzel duygular çok etkileci biçimde anlatılmış. en çokta harula nin hacı osman efendi ile başlayan serüveni müslüman oluşu, bir alim insanın Hristiyan bir kadınla evlenmesi ve müslüman olması hakkında en ufak baskı yapmamasi , müslüman olana dek basucuna bıraktığı mükemmel âyet ile mesajlar...Harukalede. Rabbim böyle güzel niyetli insanlari çıkarsın hepimize. vee hikaye bitti diye uzuldukten sonra nette kitap Satış sitesinde yazarı aratarak tevafuken hikaye-i rabia yi bulduğumda çok mutlu oldum. Ve aldigim gibi okumaya koyuldm. Şahsen bu insanlarn yaşadığını biliyoruz ve daha yakından tanıma fırsatı bulmayı çok isterim.

18 Eylül 2015 20:19
Unknown dedi ki...

Aynı zamanda bizi böyle güzel hikaye ile bulusturdugu için Munip Engin Noyan Hocamiza sonsuz teşekkürler Allah sağlık sıhhat versin. Bence bu hikayenin mutlaka filmi yapilmali. Kesinlikle herkes tarafından begenilecektir. Benim aklıma o kadar merak ettiğim sorular varki kıymetli yazarimiza veya asıl kisilere ulasabilme ihtimal imkanimiz var mıdır

18 Eylül 2015 20:33
Unknown dedi ki...

Aynı zamanda bizi böyle güzel hikaye ile bulusturdugu için Munip Engin Noyan Hocamiza sonsuz teşekkürler Allah sağlık sıhhat versin. Bence bu hikayenin mutlaka filmi yapilmali. Kesinlikle herkes tarafından begenilecektir. Benim aklıma o kadar merak ettiğim sorular varki kıymetli yazarimiza veya asıl kisilere ulasabilme ihtimal imkanimiz var mıdır

18 Eylül 2015 20:34
Blogger dedi ki...

Hello Everyone,

Below are the most recommended Bitcoin exchange services (BUY/SELL):
Coinbase: $1 minimum transaction
CoinMama

Earn free Bitcoins with the best bitcoin faucet rotator:
BEST Faucet Rotator

8 Eylül 2016 16:40
Berkcan dedi ki...

Okurken çok ağladım ağlamaktan böbrek taşımı düşürdüm . Şimdi onu arıyorumm .

24 Şubat 2017 15:19
Unknown dedi ki...

3. Kitap ciktimi satistami bilen varmi

10 Mayıs 2017 15:42
Unknown dedi ki...

Iki kitabi da soluksuz okudum bayildim

10 Mayıs 2017 15:43
Adsız dedi ki...

çok güzel bir kurgusu var. tabii her kitap gibi bununda kendimce hataları oldugunu düşünüyorum

14 Mayıs 2017 17:14
Zehra Yılmaz dedi ki...

İlk kitapta insan hayatın hiç istemeden bir anda nasıl değişebileceğine sahit oluyoruz, ikinci kitapta olaylar güzel kurgulanmış çok sürükleyici fakat bazı kahramanların hikayelerine hiç değinilmemiş onnik efendi ve ailesi mesela,bazı yerler eksik kalmış,kafamda soru işaretleri var. Bazı detaylara fazla girilmiş Şayeste hanımın hayat hikayesinde can sıkıcı detaylara çokça girilmiş ve Yusuf Bilal ile Zeynep Rabia'nın hikayesi çok kısa kesilmiş.

16 Ağustos 2019 18:49
Mahmut dedi ki...

Bitcoin hesabı açmak mı istiyorsunuz? Tıklayın:Bitcoin hesabı aç

11 Ekim 2020 00:04
Mahmut dedi ki...

Bitcoin hesabı açmak mı istiyorsunuz? Tıklayın:Bitcoin hesabı aç

11 Ekim 2020 00:05

Yorum Gönder

Bir katkıya 'HAYIR' demeyiz... :)