Baş Kitabımız

Baş Kitabımız

Dostlarımız

Dostlarımız

Kütüphanemiz

Kütüphanemiz

Kitaplarımız

Kitaplarımız

İki Darbe Arasında - İskender Pala

Pazartesi, Haziran 13, 2011


okuyup bitireli epeyce zaman oldu, ancak yazmak bugüne nasipmiş.. öncelikle gerçekten beğendiğimi ve zevkle okuduğumu söylemek istiyorum.. 

iskender pala bu kitabında deniz kuvvetleri'nde geçirdiği bir on beş yılını anlatıyor.. 12 eylül darbesinden hemen sonra başlayan ve 28 şubat post modern darbesinden kısa süre önce son bulan on beş yıl.. askeri hayatı, o dönemdeki bir çok askerin başına geldiği gibi düzmece dosyalarla haksız yere ordudan ihraç edilerek son buluyor.. sonrasında ise hepsi için çok zor günler başlıyor.. biz bu günlerin iskender pala için ne denli zor geçtiğini kitabından okuyoruz, diğerlerini ise bunun üzerinden tahayyül etmeye çalışıyoruz.. iskender pala ki, doçentlik titrına sahip, çevresi oldukça geniş bir insanken, askeriyede olduğu dönemde bir sürü üniversiteden teklif alırken, o zor dönemde sadece 3 kişinin desteğini hatırlıyor.. kim bilir diğerleri ne hallere düşmüştür diye düşünmeden edemiyor insan..

on beş yılda neler yaşamış? bir sürü ilginç anı, epeyce haksızlık ve ön yargı.. bunun sonucu ilk ataması hariç tam on bir tayin.. kitabı okurken pala'nın bilgisine ne kadar güvendiğini görüyor ve zaman zaman megalomanca da buluyordum açıkçası.. hatta kendisi de bu konuda biraz özeleştiride bulunuyor, bazen gereksiz yere basit inatlaşmalara girdiğinden bahsediyor..


bütün bunların dışında beni kitapta en çok etkileyen iki şey vardı.. 

birincisi iskender pala'nın azmi ve çalışkanlığı.. kendisi doktorasını ve doçentliğini askeriyedeyken yapıyor ve bu dönemde bir çok araştırma yapıp kitap da yazıyor.. öyle ki uzun zaman tatil nedir bilmeden, işten geldikten sonra akşamları odasına kapanarak, haftasonlarını da çalışarak geçirerek hem de.. 

ikincisi ise eşinin desteği.. aslına bakarsanız eşinin desteğini bir kez dile getirmiş kitabında, daha fazla değil.. ama kitabı okuduğunuzda iskender pala'nın bu denli çalışabilmesini ve üretebilmesini ancek eşinin olağanüstü desteğiyle gerçekleştirmesinin mümkün olduğunu görüyorsunuz.. bir insan sürekli çalışıyorsa ve ailesiyle birlikte tatil yapmayı bile çok erteleyebiliyorsa ve yine de üretken olabiliyorsa o evde müthiş bir destek ve huzur ortamı var demektir.. bu açıdan evliliklerine gerçekten gıpta ile baktım..

sonuç itibariyle okunmasını kesinlikle tavsiye edeceğim bir kitap :)

ve bir iki alıntı :

'Bilemezdim ki iyiliğin bilgisine sahip olmayanlara diğer bütün bilgiler zarar verir. Bilemezdim ki bilgi, bilgisizleri acıtır..'

'Rekabet ürünlerde en iyiyi, ama insanlarda en kötüyü ortaya çıkarıyordu.'



'Bazı insanlar vardır onlarla dost kalabilmek için daima sizi geçmelerine müsaade etmeniz gerekir, eğer dostlarınızı geçecek olursanız, artık kendinize başka düşman istemeyin.'

muhabbet ile.. 

6 Kelam Edilmiş...:

Syhn dedi ki...

okuduğum vakit çok sevmiş çok etkilenmiştim.
çok güzel bir dille hiç sıkmadan anlatmış.
dolayısıyla elinizden bırakamıyorsunuz...

14 Haziran 2011 11:56
cherryblossom dedi ki...

aynen öyle..
akiciligina yorumumda deginmemistim, o eksik de tamamlanmis oldu ;)

14 Haziran 2011 22:46
Uçak bileti dedi ki...

Selamlar
İskender Pala divan şairin 21 yüzyılda parıldayan yıldızı.
Kendisi O kadar içten anlatıyor ki 2 Darbe arasında adlı kitabında kendini çilesini yalnız bu çile Bu çile kendisini olgun ve pişiren yoksa bu kadar bizden dili uzak olan divan şiirini yeniden yüzyıllar sonra bu topluma sevdirir miydi?

Harun Varan
www.biletgaranti.com

19 Temmuz 2012 14:57
istanbul tours dedi ki...

İskender Pala gibi sevgi aşk dan bahseden birinin asker olması zaten garip bir durum bunun üzerine hiç kendisinden beklemediğim bir kitap yazdı ve bizim gibi hayranlarını bir daha şaşkınlığa itti. çok sıkıntılar çekmiş bu sıkıntıların büyüklüğü nazik ruhlu birin askeride olmasından mı yoksa askeri okadar sıkıntılı bir yermi bunun cevabını ben veremedim.
Sinan Hakkı
http://www.privatetoursinistanbul.com

21 Eylül 2012 11:06
Adsız dedi ki...

bir solukta okunabilecek nadir kitaplardan. sadece hatıra değil aynı zamanda dili ve akıcılığı ile edebi bir kitap da. tarihten, edebiyattan, denizcilikten, askerlikten, siyasetten, aile ilişkilerinden... de bahseden sizi birçok konuda aydınlatan bir kitap. er olmakla-subay olmanın, insan olmakla - asker olmanın, bildiğimiz askeriye ile bilmediğimiz askeriyenin farkını anlatan doyurucu bir yapıt.

4 Şubat 2013 02:13
Bir çift eldiven dedi ki...

Birçok kitabını okumuştum. Ancak asker olabileceği aklımın ucuna bile gelmezdi. Bu kitabı çıktığında hemen aldım ve okudum. Yaşadıkları beni gerçekten çok şaşırttı. İskender Pala ülkesini terk etmemiş ilim insanlarından biri. Kitabı okuduğumda böyle baskılar sonucu kaç ilim erbabı insanımızı yaban ellere kaptırdık acaba diye sormadan edemedim. Herkesin okuması gereken çok hoş bir kitap.

21 Haziran 2014 05:07

Yorum Gönder

Bir katkıya 'HAYIR' demeyiz... :)