Baş Kitabımız

Baş Kitabımız

Dostlarımız

Dostlarımız

Kütüphanemiz

Kütüphanemiz

Kitaplarımız

Kitaplarımız

Miral - Rula Jebreal

Perşembe, Haziran 23, 2011


Bir kez daha bir kitap sayesinde savaşın soğuk yüzünü hissettim. Daha önce Uçurtma Avcısı ve Bin Muhteşem Güneş'le hissettiğim bu iğrenç yüzü Miral'le başka bir açıdan gördüm.

Hind: Hind, kendini ülkesinin çaresiz çocuklarına, özellikle kız çocuklarına adamış, ülkesi için güzel adımlar atmak isteyen, bu uğurda  evlenmemeyi tercih eden cesur bir kadın. Okurken zaman zaman aklıma Türkan Saylan geldi. Tabii şartları bambaşka fakat ikisi de kızların okuması için ellerinden geleni yaptılar. 

Nadya: Daha genç kız bile olamamışken yaşamaya mecbur bırakıldığı hayattan kurtulup, ruhunda açılan yaralardan nereye kaçarsa kaçsın kurtulamayan bir kadın.


Miral: İşte Miral! Hind'in kızlarından.Onun için fazla cümle kurmaya gerek yok. Çok, çok güçlü bir kız.Okuyun derim.

Tabii gerrçek olaylara dayandığı için insanların bu tür iğrenç durumlara katlanmış olduklarını bilmek beni yine fazlasıyla etkiledi. 

Bu kitap alınacaklar listemdeydi. Fakat biliyorsunuz uzun zamandır kitap almıyorum. Okunacaklar dağları aştığından beri :) Resif Kitap 'a teşekkür ediyorum kitap almadığım bu dönemde ''yeni kitap'' keyfini bana yaşattıkları için :)

Altını çizdiğim birkaç satır;


Özgürlük, kaybedene kadar fark edilmeyen şeylerden biridir. 

''Sigarayı bırakacağına söz verir misin?''
''Sigara burada büyümek kadar kötü değil''


Arka Kapak:
Julian Schnabel'in (Kelebek ve Dalgıç / The Diving Bell and The Butterfly) yönettiği ve Freida Pinto'nun (Milyoner / Slumdog Millionaire) başrolünde olduğu UNICEF Ödüllü sinema uyarlaması yakında beyaz perdede!

Kudüs, 1948. İdealist bir Filistin kadını olan Hind Hüseyni sokaklarda terk edilmiş 55 küçük çocukla karşılaşır. Ebeveynleri Deir Yasin'de katledilmiş olan çocukları yanına alarak bakımlarını üstlenen Hind böylece efsanevi Dar El-Tifel yetimhanesinin temellerini atar.
Zaman geçer ve İsrail devletinin kurulması ile birlikte tüm tarafların tarifsiz acılar çektiği savaş tırmanırken, yetimhanedeki çocukların sayısı 2.000'i bulur. Hind 1994 yılında vefat ettiğinde arkasında gözü yaşlı bir ulus bırakacaktır.

Annesinin hazin ölümünün ardından babası tarafından kız kardeşiyle birlikte yetimhaneye bırakılan Miral, burada on iki yıl boyunca yüksek duvarların ardında, dünyadan izole bir halde Hind'in sıkı disiplini ve şefkati ile büyüyecektir. On yedi yaşına geldiğinde ise ilk kez mülteci kamplarındaki hayat, direniş ve aşk ile tanışır. Artık Miral'ın önünde sadece iki seçenek vardır: Ya Hind Ana'nın görüşleri doğrultusunda eğitimine devam edip barışçı bir yol seçecek ya da sevdiği erkeğin yanında halkı için savaşacaktır…


"İçsel bir çatışmayı bu kadar derinlemesine ve detaylı verebilen çok az roman vardır." Hazel Rochman



2 Kelam Edilmiş...:

đerkenαя dedi ki...

Mutlaka ;)

23 Haziran 2011 09:35
Doctor Blue Balloon dedi ki...

Kitabını okumadan filmini izlediğim nadirlerden bu da.. Filmi sorarsanız beğenmedim.. hafife alınan bir direniş(bence), mutlu olunan bir kazanım(!), ve çok çok modernist filistinliler..Eminim kitap daha farklıdır ancak okumak gerek tabi :)

23 Ağustos 2011 23:30

Yorum Gönder

Bir katkıya 'HAYIR' demeyiz... :)