Baş Kitabımız

Baş Kitabımız

Dostlarımız

Dostlarımız

Kütüphanemiz

Kütüphanemiz

Kitaplarımız

Kitaplarımız

Kitab-ı Aşk

Salı, Kasım 29, 2011

İş yerine fotoğraf makinamı getirmediğim için, telefonla çekilen resimlerde hoşuma gitmediği için kitap kapağı  resimleri mecburen netten alıyorum.  Üst üste iskender pala kitapları okumak benim için büyük keyif, gerçi od üzerine bu kitap nasıl gitti derseniz, od'un hala izlerini taşıyorum. 
Kitab-ı Aşk 136 sayfa ince bir kitap, içeriği ise günümüz aşklarının sabun köpüğü gibi oluşundan dert yanarcasına eski aşkları, divan edebiyatından örnekler vererek anlatıyor, mecazi aşktan hakiki aşka geçişi, içeriği divan edebiyatı olduğu için kitabında biraz dili ağır.  Ben kendi adıma iskender pala ne yazsa okurum mantığında olduğum için ve divan edebiyatına meraklı olduğum için hoşuma gitti ama başkası adına okusunız da olur okumasanız da bir şey kaybetmeyeceğiniz bir kitap. Kitabın sonunda anlatılan bir hikaye var iskender pala daha önce Aşkname adlı kitabında da bu hikayeye yazmıştı, 

Ebubekir Kani'nin bir papazın kızına aşık olur, papaz kızını vermez, hristiyan ol vereyim der, Ebubekir de dininden dönmez. Kırk yıllık kani olur mu yani.. diyerek bizlere de böyle bir deyim bırakır. aşık olduğu kız ile arasında da epeyce yaş farkı vardır lakin aşıklar için bu bir önem teşkil etmez.  bunun üzerine papaz kızını kasabadan uzaklaştırır, Ebubekir de düşmüştür yollara, gel zaman git zaman ebubekirin tekrar yolu kasabaya düşer, 
Kasaba halkı iskelede yeni gelen gemiden inenleri beklemektedir.  Despina anne bütün yolcular inip, gemi ışıklarını kapatana kadar bekler orda. gemiden en son yolcu olarak bir yaşlı iner, Despina inen kişiyi hemen tanır ve koşar yanına ne fayda ebubekir ayakta zor durmaktadır. etrafındaki insanların yardımıyla ebubekiri camiye taşır, rahibe olduğunu öne sürerek bütün gece ebubekirin başında bekler. sabah ebubekir uyandığı zaman kendini Despinanın kucağında bulur, ama despinanın nefes alışı farklıdır artık. bütün gece dondurucu bir soğuk olmuştur, despina yakabileceği her şeyi yaktıktan sonra kendini ebubekirin üzerine kapatmıştır, üşümesini önlemek için ve olanca rüzgarı o yemiştir. sonu malumunuz despina vefat eder, bir süre sonrada ebubekir kani vefat eder.

2 Kelam Edilmiş...:

kitapyor dedi ki...

Ben de bir İskender Pala hayranı olarak ne yazsa okurum, ne anlatsa dinlerim. Aşkname de gayet güzel bir kitap. Kitab-ı Aşk'a gelince bence divan edebiyatından hoşlanmayanlar için biraz zorlayıcı olabilir. Ama benim gibi divan edebiyatı sevenlerdenseniz iyi bir eser olduğunu söyleyebilirim.

9 Kasım 2013 17:37
Bir çift eldiven dedi ki...

Kitabı okuyalı çok uzun zaman oldu. Ama despina yı ve fedakarlığını hiç unutamadım.

21 Haziran 2014 05:10

Yorum Gönder

Bir katkıya 'HAYIR' demeyiz... :)