Baş Kitabımız

Baş Kitabımız

Dostlarımız

Dostlarımız

Kütüphanemiz

Kütüphanemiz

Kitaplarımız

Kitaplarımız

Kontrbas - Patrick Süskind

Perşembe, Şubat 24, 2011

Uzun zamandır bir gecede bir kitap bitirmemiştim..Kontrbas'ı okumasaydım bitiremezdim de sanırım çünkü Kontrbas 58 sayfalık bir oyun:)

Kontrbasçı, enstürmanına hiç laf söyletmiyor ama ona demediğini de bırakmıyor..Bir orkestranın kontrbas olmadan var olamayacağını iddia ederken, sevdiği kadının onu fark etmemesinin sorumluluğunu enstürmanına yüklüyor..Kitabın arka kapağında dediği gibi; ne onunla ne onsuz .

Sayfaların arasında Goethe'e rastladım..Ooo dedim eski dostum sen de mi buradaydın? :).Sadece Goethe mi?.Kimler var kimler?.Mozart var..Bethoven var.

Süskind, bildiğimiz gibi Koku romanıyla tanınır.Koku'yu da bir okuyabilsem ahhh okuyabilsem..Eğer siz Koku'yu okuyup, Kontrbas'ı okumadıysanız bence mutlaka okuyun..Zaten hemencik bitirirsiniz..

Ve kontrbasçı son sözüm sana; operada ''Sarah'' diye bağırdın mı? Çok merak ediyorum..


Arka Kapak:
Koku adlı romanı çoktan kült bir eser haline gelen Patrick Süskind, bu defa notaların dünyasına girmiş: Bir kontrbasçının öyküsünü, ses tonu giderek yükselen bir monolog biçiminde anlatıyor.

Kontrbas, cüssesiyle doğru orantılı olarak, müzisyenin evinde ve yaşamında büyük bir yer işgal ediyor. Kontrbas, müzisyenimizin hem dostu hem düşmanı; ondan kopamıyor ama onunla da olmuyor. Bu iri, hantal aletin altında eziliyor adeta. Önceleri, kontrbassız bir orkestranın düşünülemeyeceğini belirterek onu yüceltirken, monolog ilerledikçe, kontrbasa duyduğu nefret açığa çıkıyor. Ona göre bu enstrüman hep arka planda kalmaya mahkûm, bu nedenle çalanı da arka planda bırakıyor. 

Süskind’in, sanatsal yaratıcılık ile memuriyet kalıpları arasındaki çelişki, hayatı cehenneme çeviren “ne onunla ne onsuz” sevgililer gibi konuları incelikle işlediği Kontrbas, ironik, sürükleyici bir kitap.

6 Kelam Edilmiş...:

đerkenαя dedi ki...

İlginç ve okunası :)

24 Şubat 2011 10:38
Adsız dedi ki...

kesinlikle!..:)

24 Şubat 2011 10:59
Hanım Baykuş dedi ki...

koku'nun filmi var bilginize :)

24 Şubat 2011 11:28
Adsız dedi ki...

evet ben izlemiştim..ve filmi izlediğim için kitabı nasıl okuyacağım bilmiyorum..normalde kitabı okumadan asla filmi izlemem..ama Süskind'e bir kıyak geçeceğiz artık :)..bu arada www.okuryatar.com a da kitap incelemelerinizi gönderebilirsiniz..bir uğrayın derim:)

24 Şubat 2011 13:31
Kaptan Zor dedi ki...

Merhaba kitabı okudum ve çok beğendim. Süskind'ın yazı tarzını beğeniyorum.

Bu arada koku filmi ile kitap arasında ciddi farklar var. Film daha fazla heyecan olması için koku yeteneği olan seri bir katil üzerine kurguyu yapmışken, roman daha farklı açılar üzerinde durmuş(söylemiyorum merak edilsin diye). Bununla birlikte aslından çeviren Tevfik Turan'ın tercüme yeteneği de tam anlamıyla konuşmuş. Çok güzel bir roman ve harika bir çeviri olmuş. İki kitabı da rahat bir günde kolaylıkla bitirebilirsiniz.

Saygılarımla

30 Mart 2011 03:07
Selcan dedi ki...

Ankara Devlet Tiyatrosu'nda sahneleniyor bu oyun. Kitabını okumamıştım; ama oyunu izledikten sonra kitap hakkındaki yorumlarınızı okuyunca gayet başarılı bir gösteri olduğunu söyleyebilirim.
Kontrbasçı operada bağırdı mı bilmiyorum; ama tiyatroda yerinizden sıçratacak kadar bağırıyor :)

7 Mart 2012 14:29

Yorum Gönder

Bir katkıya 'HAYIR' demeyiz... :)